Home Agile & Lean Sprint Retrospective

Sprint Retrospective

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Scrum Guide’da yer alan sprintin son etkinliği Sprint Retrospective’dir. Scrum takımının Kaizen kültürünü kazandığı etkinliktir. Bu etkinlikte takım ilişkilerini, iletişimlerini, araçlarını, ortamını değerlendirerek daha iyi olabilmek için iyileşme aksiyonlarını çıkarır. Etkinlikte sadece gelişim noktalarını değil, birbirlerini takdir etmeleri güzel bir pratik olur. Scrum Guide bu etkinliğin 2 haftalık bir sprint için maç 1,5 saat olmasını önermektedir.

Retrospective etkinliklerinde uygulanabilecek birçok pratik olabilir yalnız hangi pratik kullanılırsa kullanılsan takip edilebilir aksiyonun çıkması anam amaçtır. Aksiyon çıkmayan retrospective amacını yerine getirmiş sayılmaz. Bu etkinliğin verimli bir şekilde geçmesi Scrum Master’ın sorumluluğundadır. Scrum Master’ın sorumluluğundadır. Scrum Master’ın retrospective öncesi hazırlık yapması, pratik araştırması gerekmektedir.

Bu etkinliğin etkin olabilmesi için güvenli bir ortamın oluşturulması, şeffaflığın sağlanması, açık iletişimin kurulması ön şarttır. Etkinliğin belli bir akışta ilerleyebilmesi, herkesin dahil olabilmesi için Scrum Master fasilite etmelidir. Scrum Master’ın fasilitasyon tekniklerini bilmesi etkinliğinde daha kaliteli geçmesini sağlayacaktır.

Eğer liderlerin katılımı güven ortamını, şeffaflığını etkileyecekse katılmamalarını tavsiye ederim. Yoksa özellikle bireysel konular gündeme gelmiyor, rahatça konuşulamıyor. Böyle bir ortamda retrospective yapmak zaman israfına sebep olabiliyor.

Liderlerin katılımı yoksa bile bireysel konuların haricindeki çıktıların liderlerle paylaşımını tavsiye ederim. Takımın çözemediği konularla ilgili liderlerin desteğini istemekten çekinmemelidir.

Retrospective etkinliklerinde takım etki alanına odaklanmalıdır. Etki alanı dışındaki konularla ilgileniliyor olması takım herhangi bir aksiyon alamayacağından sadece birbirine dert yanabilecektir. Bu tip takım üyelerinin birbirlerini deşarj ediyor olması duygusal bir retrospective geçirmelerine sebep olacaktır. Takımların zaman zaman duygusal retrospective geçirmelerine ihtiyaç var ama etkinliğin amacının unutulmaması gerekiyor.

Woody Zuill’in retrospective ile ilgili “If you adopt only one agile practice, let it be retrospectives. Everything else will follow.” oldukça hoşuma gidiyor. Etkinliğin önemini oldukça güzel bir şekilde vurgulamış. Bu etkinliğin fayda sağlayabilmesi için takip edilebilir aksiyon(ların) çıkarılması çok önemlidir.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP