Home Kişisel Gelişim Cornell not tutma tekniği

Cornell not tutma tekniği

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Birçok toplantılara ve etkinliklere katılıyoruz. Neler konuşuldu, ne kararlar alındı sonrasında da bunları hatırlamak istiyoruz. Hem bu konuşulanları o sırada not almak hem de toplantının, etkinliğinin akışından kopmamak gerekiyor.

Notların kalıcı hale gelmesi bilginin kalıcı hale gelmesini sağlayacaktır.

Hem etkili not almak hem de akıştan kopmamak için çeşitli not tutma pratikleri mevcuttur. Bunlar arasında en popüler olanlardan birisi Cornell not tutma tekniğidir.

Cornell Metodu 1940’lı yıllarda Amerika’daki Cornell Üniversitesinden Walter Pauk tarafından geliştirilmiştir. Öğrenciler için geliştirilmesine rağmen yıllardır her sektörde uygulanabilmektedir.

Bu metotla, tüm konuşulanları not almak yerine sistematik bir şekilde not alınmasını sağlamaktadır. Notların alınması, özetlemesi, gözden geçirilmesi ve ana fikrin çıkarılması bu metotla mümkündür.

Metotun uygulanmasının aşamaları:

Başlık: Kağıdın üst kısmında başlık, katılımcılar, tarih bilgileri yer almaktadır.

Notlar: Bu alana vurgulanan, tekrar edilen ve örneklenen konular yer almalıdır. Her duyulanın not alınması mümkün değildir.

Anahtar Kelimeler: Bu alana ipuçları ve kısaltmalar yer almalıdır. Ana fikir, anahtar kelimeler, kısaltmalar buraya yazılmalıdır.

Özet: Bu alana etkinliğin sonunda kendi ifadelerinizle, cümlelerinizle olması önemlidir.

Cornell metotunun etkin uygulanabilmesi izlenmesi gereken adımlar vardır.

Kaydetme: Dinlerken önemli olduğu düşünülen kısımların kaydedilmesini ifade eder. Bunun için “Notlar” alanı kullanılmaktadır.

Kısaltma: Tüm konuşulanların not tutulması mümkün değildir, bunun için kısaltmalar kullanılmalıdır. Bunu için “Anahtar Kelimeler” alanı kullanılmaktadır.

Tekrarlama: “Anahtar Kelimeler” alanına yazılanları okuyarak neler ifade ettiğini anlama sürecidir.

Yansıtma: Notların, bilgilerin üzerine düşünmekle ilgilidir. Derinlemesine düşünmenin yolu da soru sormaktır.

Özetleme: Kendi kelimelerinizle konunun özetinin yazılmasıdır. Etkinliğin sonunda özeti yazarak konunun daha iyi öğrenilmesini sağlamaktadır.

Gözden Geçirme: Notların, bilgilerin hatırlanması için belli periyotlarla gözden geçirilmesini ifade etmektedir.

Örnekleme: Notların, bilgilerin öğrenilip öğrenilmediğinin test edildiği aşamadır. Karşı tarafa bilgi aktarılabildiğinde başarı sağlanmış demektir.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP