Home Liderlik Otonominin matematiği: Delegation Poker

Otonominin matematiği: Delegation Poker

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Hizalı otonominin takımlar ile liderler arasında otonomi ve hizalamanın dengesini başarılı bir şekilde oluşturarak daha başarılı, etkin, verimli ve motive bir organizasyon sağladığını ve ve sürdürülebilir hale getirdiğini daha önceki yazımda bahsetmiştim. Bu yazımda ise otonomi kelimesinin detayına gireceğiz. Otonomiyi nasıl verilmeli, verilen otonomonin doğru olup olmadığı nasıl takip edilmelidir? Bu sorulara cevabını Management 3.0 pratiklerinden Delegation Poker tekniğinde bulabiliriz.

Delegation Poker tekniği ile hangi konuda ve hangi seviyede delegasyon verileceği belirlenebiliyor. Periyodik yapılacak değerlendirmelerle de delegasyon seviyesinin takibi yapılmaktadır. Takım gelişim gösterdikçe seviye artarak ilerliyor veya takımda olumsuz bir gelişme olduğunda ise seviye düşürülebiliyor. Bu teknikle ile otonomi konuları ve seviyeleri görsel hale getirilmiş, herkesin hizalanması sağlanmış oluyor.

Delegation Poker’inde ile 7 farklı otonom seviyesi bulunmaktadır. Teknikte kullanılan dil otonomiyi veren lider ağzıyla dile getirilmiş.

  1. Tel ( I will tell): Otonomi verilmemiş hali olarak düşünebiliriz. Liderin ilgili konu hakkında kararı verip ekibi yönlendirdiği seviyedir. Bu seviyede takımla beraber bir değerlendirme veya takımın karara karşı yorum yapma durumu yoktur.
  2. Sell ( I will try and sell it to them): Bu seviyede lider bir karar alır ama bu sefer takıma gerekçelerini anlatırken ekibi ikna etmeye çalışır.
  3. Consult (I will consult and then decide): Lider karar vermeden önce ekibin fikrini sorar. Yalnız son söz liderindir.
  4. Agree (We will agree together): İngilizce ifadesine de baktığımızda ilk defa bu seviyede “I” kelimesinden “We” kelimesine geçiliyor. Yani karar verme yetkisi liderden beraber karar vermeye dönüyor. Lider ve ekip beraber değerlendirerek karar veriyor.
  5. Advise (I will advise, but they decide): Karar verme liderden ekibe döndüğü seviyedir. Ekip liderin tavsiyelerini aldıktan sonra kararını verir.
  6. Inquire (I will inquire after they decide): Ekip kararı verir, yalnız lider bu kararın sonuçlarını ve sebeplerini sorgular.
  7. Delegate (I will fully delegate): Bu seviye delegasyonun en üst seviyesidir. Karar verme konusundaki tüm yetki ekiptedir. Liderin herhangi bir sorgulaması yoktur.

Görüldüğü üzere ilk 3 seviyede karar yetkisi liderde, 4.seviyede lider ve ekip beraber karar alıyor, son 3 seviyede ise karar yetkisi ekiptedir.

Delegation Poker tekniğini uygulama süreci:

  1. Ekip ve lider ayrı ayrı Delegation Poker’e konu olacak maddeleri çıkarır.
  2. Herbir madde ayrı ayrı ekip ve lider konu üzerinde değerlendirmelerde bulunurak oyçokluğu ile seviyesini belirler. Herkesin kendi fikrini söyleyebilmesi ve birbirinden etkilenmemesi için 1 ile 7 arasında belirlediği seviyeyi bir yere yazar ve sırayla açarak niçin bu seviyeyi belirlediğini söyler. Herkes bir noktada buluşur. Bunun için sebepler anlattıktan sonra tekrar seviyeler sorulabilir.
  3. Çıkan sonuç takip edilebilmesi, yanlış anlamaları minimize etmek için dokümante edilir ve şeffaf bir şekilde görünür durumda olmalıdır.
  4. Delegation Poker tekniğinde ortaya çıkan tablonun düzenli olarak ekip ve lider değerlendirerek seviyelerde düzenleme yapabilmelidir.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP