Home Agile & Lean Kanban metrikleri

Kanban metrikleri

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Agile dönüşüm yolculuğunda takımlar metrikleri kullanarak iyileştirme noktalarını belirleyebilir veya eksik noktaların farkındalığını artırabilirler. Kanban takımları da Scrum’daki gibi çeşitli tahminleme tekniklerini kullanarak PBI’larının büyüklüklerini tahminleyebilir. Fibonacci, T-shirt size vb. tahminleme teknikleri kullanılabilir. Kanban takımlarında tahminleme yapılabildiği gibi hiç tahminleme yapılmadan da ilerlenebilir. Hatta bu yöntem son zamanlarda Agile dünyasında #noestimating olarak dile getirilmektedir. Yalnız bu yazımda tahminleme tekniklerinden değil de kanbanın ölçüm metriklerinden bahsedeceğim.

Kanban takımlarında kullanabileceğimiz temel olarak 4 tane metrik var diyebiliriz. Lead time, Cycle time, Work In Progress Limiti,Throughput değerleri, Aging süresi

Lead time: Talep sahibinin ihtiyacı ilettiği andan itibaren lead time’ın sayacı başlamakta, talebin tamamlanması ile birlikte de sayaç durmakta ve lead time sonlanmaktadır. Talep sahibi talebi ilettikten sonra takım hemen ele alamasa da sayaç işlemektedir. Amaç talep edilmesinden tamamlanmasına kadar geçen süreyi ölçmektir.

Cycle time: Takımın talep üzerinde çalışmaya başladığı andan talebin tamamlandığı ana kadar geçen süre cycle time olarak adlandırılmaktadır. Bu süre içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı takım bloke olduğu ilerleyemediği talepler olacaktır. Tavsiyem bu tip blokeli işlerde de cycle time sayacının işlemesidir. Böylece cycle time ile ilgili iyileştirme noktalarının farkındalığı artmış olacaktır.

Lead time ve Cycle time ölçümlerinde dikkat edilecek noktalardan birisi de iş tipleri göre ayrımlar yapılmasıdır. Bakım, Problem, Talep gibi iş tiplerini tek bir lead ve cycle time olarak ölçümlemek ve hepsinin ortalamasına bakmak yanlış yönlendirecektir. Bu sebeple ortalama lead ve cycle time süreleri belirlenirlen iş tipine göre belirlenmesi israf ve iyileştirme noktalarının ortaya çıkarılması sürecinde daha sağlıklı olacaktır.

Ortalama lead/cycle time takip edilirken bir periyot belirlenmedir. Her bir iterasyon sonunda ortalama lead/cycle time’daki değişiklikler takip edilebilir. Takip edilmesi için çizgi veya bar grafiği kullanılabilir.

Herbir PBI’ın lead/cycle time incelenirken aykırı olan taleplere odaklanılabilir. Taleplerin çoğunluğunu toplandığı bir bölge olacaktır. Ama aykırı dediğim bazı talepler ise bu bölgenin üzerinde bulunacaktır. Öncelikli amaç aykırı olan taleplerin süresinin uzun olmasına sebep olan etkenlerin belirlemesi olmalıdır. Bu tip aykırı talepleri görebilmek için scatter plot (saçılım) grafiği kullanılabilir. Örnek bir scatter grafiği de soldaki gibidir.

Work In Progress (WIP) Limiti: Kanban pratiklerinden birisi de istasyonlardaki iş sayısının limitlenmesidir. Work In Progress metriği de buradan geliyor. Takımların aynı anda birçok işle ilgilenerek hepsinde azar azar ilerleme katetmelerinin yerine limitleyerek daha odaklı ilerlemesi hedeflenmektedir. Bu sebeple değer akışındaki her bir istasyonun ayrı ayrı bir limiti olabilir. Takımlar deneyimleyerek değer akışında yer alan istasyonlar için ideal WIP limitini belirleyebilir.

Throughput (Çıktı): Değer akışından geçen tamamlanmış PBI sayısıdır. Throughput’un da Türkçe karşılığı çıktıdır. Bu metriği etkin bir şekilde kullanılabilmekiçin iş tipine göre bakılması önemlidir. Belli bir periyotlarda iş tipine göre tamamlanmış PBI sayısı takip edilebilir.

Aging süresi (Yaşlanma süresi): Değer akışındaki PBI’ların yani çalışılmakta olan PBI’ların değer akışında geçen süresini ifade etmektedir. Devam eden cycle time olarak düşünülebilir. Bazı daily etkinlikleri sonrası bu metrik takım tarafından değerlendirilmeli, uzayan işlerle ilgili aksiyon planı çıkarılmalıdır.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP