Home Agile & Lean Grand Retrospective nedir?

Grand Retrospective nedir?

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Retrospective etkinliklerinde katılımcılar yaptıkları işi, süreci, ilişkilerini, iletişimlerini değerlendirerek daha iyi olmalarını sağlayacak aksiyonları belirlerler. Organizasyonun kaizen kültürünü kazanmasını sağlayan etkinliklerdir. Bu etkinlikler sadece takım olarak değil, bir fazla takımın, grubun katılımları ile de gerçekeleştirilebilir.

Retrospective etkinliklerinin birden fazla takım veya grupla periyodunun da sprint/iterasyona göre daha uzun haliyle yapılmasına Grand Retrospective diyebiliriz. Normal bir retrospective etkinliğinin akışı gibi fasilite edilebilir. Sadece katılımcılar daha fazla ve periyot daha uzun olacaktır. Hedef kitleye ve konuya özel bir akış hazırlanırsa daha da faydalı olacaktır.

Zaman zaman takımlar arası sıkıntı yaşanabilir, genel olarak sıkıntının sebeplerini belirlenmesi, ekiplerin birbirini anlayabilmesi, iyileştirme aksiyonlarının çıkarılması ve farkındalıkların artması için tercih edilen bir etkinlik olabilir.

Bir ekibin, birimin hatta kurumun 1 yıl 6 ay gibi uzun periyotlarda belli bir konuda yapılanların değerlendirildiği iyileştirme aksiyonlarının belirlendiği bir etkinlik olabilir. Hatta düzenli olarak gerçekleştirildiğinde belirlenen aksiyonlarla ilgili ilerleyiş de değerlendirilir.

Çok yakın çalışan takımların periyodik olarak yaptıkları ilişkilerini, yaklaşımlarını değerlendirdikleri, aksiyonların belirledikleri, belirlenen aksiyonların durumunu konuştukları bir etkinlik olabilir.

Sadece çalışan seviyesinde değil yönetimler, üst yönetimler hatta kurumlar arasında bile Grand Retrospective etkinliği gerçekleştirilebilir.

İlk paragrafta da bahsettiğim gibi birden fazla çalışan ve grubun olduğu her yerde bu etkinlikler yapılabilir. Yukarıda örnekler daha da artırılabilir.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP