Home Agile & Lean Scrum grafikleri

Scrum grafikleri

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Agile takımlarını başarıya götüren ve temelinde olan maddelerden birisi de “Deneyimsel”liktir. Deneyimsel bir süreç oluşturabilmek için Plan – Do – Check – Act döngüsü uygulanmalıdır. İlk olarak bir plan yapılır, plan hayata geçirilir, metrikler takip edilerek değerlendirmeler yapılır, kararlar alınır ve yeni kararlarla tekrar planlama yapılır. Bu döngü sürekli devam etmektedir. Yapılan planlamaların alınan kararların doğru ilerleyip ilerlemediğini görebilmek için veriler ön plana çıkmaktadır.

Scrum takımının değerlendirmeler için kullanabileceği verilerden birisi metriklerdir.

Scrum metriklerinin başında ise Story Point gelmektedir. Story Point takımdan takıma değişen herhangi bir birimi olmayan bir metriktir. Herhangi bir birimi olmadığından Story Point ifadesi yerine çok farklı isimlerle karşılaşabiliriz. Velocity, Jelibon, Bonibon gibi. Kurum istediği ismi koyabiliyor 🙂

Story Point için fibonacci serisi kullanılarak PBI’lara verilen tahminleme yöntemlerinden birisidir. Her PBI’ya fibonacci serisinden Story Point tahminlemesi yapılır, sprint sonunda tamamlanan PBI DONE, herhangi sebepten dolayı tamamlanamayan PBI ise NOT DONE kabul edilmektedir.

Story Point metriğini kullanarak takıma çeşitli uyarılarda bulunan, gidişatıyla ilgili farkındalık oluşturan grafikler oluşturulmaktadır.

Story Point burndown chart: Sprint bazlı olarak DONE miktarını gösteren burndown chart’tır. Bu grafikteki amaç takımın sprint boyunca kalan PBI’ların story point cinsinden gösterilmesi ve takımın sprint içi gidişatının yorumlanmasını sağlamaktadır. Takımın sprint içinde waterfall yaklaşımının, uzmanlık alanlarının paralel bir şekilde çalışmasının veya işlerin daha küçük parçalara bölünme ihtiyacının değerlendirildiği bir grafiktir.

Efor burndown chart: Sprint bazlı olarak çizilen bir burndown chart’tır. Takımların PBI altındaki task’lar için saat cinsinden belirttikleri eforlar kullanılarak çizilmektedir. Task’lardaki toplam kalan saatleri çizerek takımın sprint başında belirlediği toplam task eforunun günlük olarak takibini sağlamaktadır. Böylece sprint başında planlanan zamana göre ilerleyip ilerlemediğini gözlemlenebilir ve takımın gidişatını daha da iyileşirecek kararları alabilir. Örneğin; takımın toplam kalan task eforu baseline’ın üzerinde ilerliyorsa takım önceliği en az olan PBI’ların NOT DONE olacaklarını belirleyip önceliği yüksek olan işlere odaklanabilir veya baseline’ın altında ilerliyorsa da ek işler almaya karar verebilir.

Product burndown chart: Takımın geliştirdiği ürünle ilgili yapılacakların ne zaman tamamlanacağının öngörüsünün verildiği grafiktir. Takımın product backlog’taki işleri tamamlaması bir hedefse, hedefin ne kadar uzaklıkta olduğunu ve hedefe ne kadar hızla yaklaştığının gösteren, böylece de ürünün ne zaman tamamlanacağı ile ilgili öngörü veren grafiktir.Dinamik bir grafik olduğundan değişimleri hızlı bir şekilde gösterir. Böylece paydaşların alması gereken olası kararlar için veri sağlanmış olur.

Release burndown chart: Product burndown chart ile çok benzerdir. Tek farkı product burndown chart’ta tüm ürünün kapsarken release burndown chart’ta sadece release edilecek kapsam ele alınmaktadır.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP