Home Agile & Lean Agile Manifesto

Agile Manifesto

by Muhammed Lap
0 comment 1 views

2001 yılında alanında uzman 17 yazılım gururu (Kent Beck, Mike Beedle, Arie van Bennekum, Alistair Cockburn, Ward Cunningham, Martin Fowler, James Grenning, Jim Highsmith, Andrew Hunt, Ron Jeffries, Jon Kern, Brian Marick, Robert C. Martin, Steve Mellor, Ken Schwaber, Jeff Sutherland, Dave Thomas) Utah’da 2 günlük bir çalıştay için bir araya geldiler.

17 yazılım gururunun bir araya gelmesinin amacı yazılım geliştirme süreçlerindeki verimliliği artırmak için farklı yaklaşımları ve deneyimleri değerlendirmekti.

2 günlük çalıştay sonrası aşağıdaki temel 4 maddeyi yayınladılar.

1. Süreçler ve araçlardan ziyade bireyler ve etkileşimlere daha fazla değer veririz

Süreçler ve araçlara tamamen önemsiz kullanmayınız şeklinde değil, ama süreçler ve araçlara tamamen bağlı kalıp bireyler ve etkileşimleri göz ardı etmemeliyiz. Süreçler ve araçlar bizim üretim sürecimiz verimliliğimizi baltalayan unsurlar haline gelmemelidir. Bireyler ve etkileşimleri daha ön planda tutup bir takım olunabilmelidir. Böylece bürokrasilerden uzaklaşıp verimlilik odaklı ilerleyebiliriz.

2. Kapsamlı dokümantasyondan ziyade çalışan yazılıma daha fazla değer veririz.

Burda da doküman yazılmamalı anlamı kesinlikle çıkarılmamalı. Onlarca yüzlerce sayfalık dokümantasyonlar yapıp değer üretmeyi ikinci plana atmamalıyız. Dokümanlar bizim sürecimizde engel teşkil etmemelidir. Özellikle regülatif kurumlarla çalışan kurumlar mutlak dokümansyon yapmalıdır, ayrıca kurum hafızasının sağlanabilmesi için de dokümantasyon mutlak yapmalıdır. Yalnız dokümantasyon ön plana alıp asıl iş değerimiz olan çalışan yazılımların üretilmesi için engel teşkil etmemelidir.

3. Sözleşme pazarlıklarından ziyade müşteri ile işbirliğine daha fazla değer veririz.

Zaman zaman sözleşme pazarlıkları o kadar çok uzar ki bu kadar süre içinde proje tamamlardık dersiniz. Aslında amaç iş değerini ortaya çıkarmak. Sözleşme hazırlıklarını uzatmak yerine iş birliğine gitmek çevikliğimizi artıracaktır. Siz  biz olayını geçip projenin geliştirilmesi için tek takım şeklinde ilerlenebilmelidir. Özellikle daha önce sözleşme imzalama sürecinde bulunanların “O zaman sözleşme imzalamayalım mı?” dediklerini duyar gibiyim. burda da amaç sözleşme imzalanması değil, iş değerini hızlı bir şekilde çıkmasının önünde engel teşkil etmemesi önemlidir.

4. Bir plana bağlı kalmaktan ziyade değişime karşılık vermeye daha fazla değer veririz.

Yazılım geliştirme sürecinin başında günlerce hatta aylarca plan yapıp o plana uymaya çalışırsınız. Yalnız birkaç cümlelik bilgi ile yaptığınız planda zaman zaman değişiklikler olabilir, projede değişiklikler olabilir yada daha acil işlerden dolayı araya almanız gereken işler olabilir. Sonuçta plana uyamazsınız. Bu madde değişikliklere daha fazla değer verilmesi belirtilmiştir.

Bu çalıştay sonucunda Agile Manifesto’nun 4 maddesine ek olarak Çevik Yazılım Geliştirme ile ilgili de 12 prensip yayınlanmıştır. Bu prensipler de aşağıdaki gibidir.

  1. En önemli önceliğimiz değerli yazılımın erken ve devamlı teslimini sağlayarak müşterileri memnun etmektir.
  2. Değişen gereksinimler yazılım sürecinin son aşamalarında bile kabul edilmelidir. Çevik süreçler değişimi müşterinin rekabet avantajı için kullanır.
  3. Çalışan yazılım, tercihen kısa zaman aralıkları belirlenerek birkaç haftada ya da birkaç ayda bir düzenli olarak müşteriye sunulmalıdır.
  4. İş süreçlerinin sahipleri ve yazılımcılar proje boyunca her gün birlikte çalışmalıdırlar.
  5. Projelerin temelinde motive olmuş bireyler yer almalıdır. Onlara ihtiyaçları olan ortam ve destek sağlanmalı, işi başaracakları konusunda güven duyulmalıdır.
  6. Bir yazılım takımında bilgi alışverişinin en verimli ve etkin yöntemi yüzyüze iletişimdir.
  7. Çalışan yazılım ilerlemenin birincil öçüsüdür.
  8. Çevik süreçler sürdürülebilir geliştirmeyi teşvik etmektedir. Sponsorlar, yazılımcılar ve kullanıcılar sabit tempoyu sürekli devam ettirebilmelidir.
  9. Teknik mükemmeliyet ve iyi tasarım konusundaki sürekli özen çevikliği artırır.
  10. Sadelik, yapılmasına gerek olmayan işlerin mümkün olduğunca arttırılması sanatı, olmazsa olmazlardandır.
  11. En iyi mimariler, gereksinimler ve tasarımlar kendi kendini örgütleyen takımlardan ortaya çıkar.
  12. Takım, düzenli aralıklarla nasıl daha etkili ve verimli olabileceğinin üzerinde düşünür ve davranışlarını buna göre ayarlar ve düzenler.

Hayatımızın her anında çevik olmak dileğiyle…

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP