Home Agile & Lean Dijital retrospective uygulamaları

Dijital retrospective uygulamaları

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Agile dünyanın temelinde olan deneyimsellik ve sürekli iyileştirme için retrospective etkinlikleri çok önemlidir. Yüzyüze retrospective etkinlikleri için olmazsa olmazımız post-it’ler, beyaz tahta gibi araçlarımız uzaktan çalışma ile birlikte yerini online uygulamalara bırakıyor. Bu uygulamalarla hem çeşitli pratikleri deneyimleyebilir hem de çeşitli yetkinlikleri ile daha rahat fasilite edilebilir.

Deneyimlediğim retrospective uygulamaları ile ilgili yorumlarım:

  • easyretro.io:  Board mantığı ile çalışan uygulamanın kullanımı oldukça basit. Public link oluşturulabilmesi de kimin ne yazdığının belli olmaması kullanımını cazip kılıyor. Uygulamadaki varsayılan retrospective tekniklerinden birisi tercih edilebildiği gibi dilediğiniz başlıklarda da kolonlar oluşturabilirsiniz. Ayrıca uygulama ile sadece retrospective değil, çeşitli başlıklar altında feedback almak için de kullanılabilir. Retrospective etkinliklerinde en çok kullanılan öncelik belirleme tekniği için kartların “like” özelliği kullanılabilir. Hatta kaç tane “like” da bulunabileceğini belirlenebiliyor. Birden fazla benzer maddeler yazılmışsa o maddeleri de “birleştirme” özelliğinin olması oldukça faydalı. Aynı zamanda kartlara yorum da eklenebiliyor. 3 boarda kadar ücretsiz olması ek bir ücret ödemeden kullanmanızı sağlıyor.
  • Reetro.io: EasyRetro ile oldukça benzer ama ücretsiz bir uygulama. Public link oluşturabiliyorsunuz, üye olunsa bile anonim yazılabilmesi sağlanabiliyor. Yazılanları gruplama, önceliklendirme, “like”lama, birleştirme özellikleri bulunmaktadır.
  • Retrium: Kullanımı oldukça basit, verimli bir retrospective için adım adım yönlendiren harika bir uygulama. En kötü özelliği 30 gün deneme süresi sonrası minimum 39 dolar ücret istemesi. 4 aşamada gerçekleştirilen retrospective etkinliğinde “Think” ile veriler toparlanıyor, “Group” ile yazılan maddeler düzenleniyor, “Vote” ile öncelikleniyor, “Discuss” ile değerlendirmeler yapılıyor ve aksiyonlar belirleniyor. Birçok retrospective tekniği şablon olarak geldiği gibi kendi retrospective akışınızı oluşturabilirsiniz.
  • Funretrospectives.com: Tamamen ücretsiz olan uygulama baştan sona verimli bir retrospective için tasarlanmış. Üyelik istemeyen uygulamada public link oluşturarak paylaşabiliyor. Uygulama ile energizer etkinliklerinden birisi ile başlanabiliyor, maddeler toplabiliyor, değerlendirilerek aksiyonlar belirlenebiliyor. Takım olma etkinliklerini de barındırması, ücretsiz olması öne çıkan özelliklerden birisi.
  • metroretro.io: Tamamen ücretsiz olan verimli bir retrospective için tasarlanmış bir uygulama daha. Şablon halindeki pratiklerden birisi tercih edilebileceği gibi kendi pratiğinizi de hazırlayabiliyorsunuz. Post-it’lere yazdığınız konuları gruplayabildiğiniz, yorum ekleyebildiğiniz, vote özelliği ile önceliklendirebildiğiniz güzel bir uygulama.
  • Miro: Uçsuz bucaksız bir online board olarak değerlendirilen Miro’da, board’lar oluşturulabilir, post-it’ler kullanılabilir, voting ile önceliklendirme yapılabilir. Sadece retrospective değil, her türlü etkinliğin fasilitasyonu için fiziksel dünyamızdaki beyaz tahta olarak kullanılabilmektedir. Timebox verilmesi, sunum yerine kullanılabilir olması gibi güzel özellikleri var. Free versiyonunda 3 board’a kadar kullanılabiliyor.
  • Mural: Miro ile oldukça benzer bir uygulama. Free versiyonunda 3 board’a kadar kullanılabiliyor.

Daha birçok online uygulamalar var, yalnız deneyimle veya inceleme imkanı bulduklarım bunlardı. Retrospective etkinliklerinin verimli geçmesi için bu veya benzeri uygulamaları kullanmanızı tavsiye ederim.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP