Home Agile & Lean Agile kavramı

Agile kavramı

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Agile kelimesinin sözlükteki anlamı çevik, atik ve kıvraktır. Literatürdeki anlamını ise yeni koşullara hızlı ve kolay uyum sağlayabilmek olarak açıklayabiliriz.

Agile bir metot veya bir çerçeve ile sınırlandırılmamalıdır. İçerisinde birçok metotu ve çerçeveyi barındıran bir yaklaşım, düşünme sistemidir. Agile yaklaşım, prensipler ortaya koymaktadır. Agile prensiplere ulaşmayı sağlayan çeşitli metotlar ve çerçeveler bu yaklaşım kapsamında uygulanabilmektedir.

Agile yaklaşımlar organizasyon veya takım seviyesinde benimsenebildiği gibi bireysel olarak da benimsenebilmektedir.

Agile prensiplerin içselleştirilmesi için olması gerekenler;

Güçlü takım ruhu, oyunu: Agile yaklaşımların hepsinde bireysellikten daha fazla takım ön plana çıkmaktadır. Bir futbol takımı gibi takım ruhu ön plandadır. Galatasaray’ın 2000 yılında aldığı UEFA kupasını hatırlarsınız, o zamanki kadroda çok büyük yıldız diyebileceğimiz futbolcular yoktu. Yalnız kalecisinden forvetine teknik heyetinden tüm çalışanlarına kadar bir inanmışlık vardı. Aynı şekilde 2014 yılında İspanya şampiyonu olan Atletico Madrid de Real Madrid ve Barcelona gibi futbol dünyasının yıldızlar karmasına karşı şampiyon olmayı başarmışlardı.

Müşterilerden geribildirim alma: Müşterilerden ürün veya hizmet ile ilgili görüşlerini almak, ürünün sahadaki etkisini ölçmek ürünün veya hizmetin gelişiminde çok büyük bir rol üstlenmektedir. Ürün veya hizmetle çok büyük özellikler geliştirildiği düşünülebilir yalnız bunun doğrulaması ancak geribildirimlerle yapılabilir. Bunu sağlamak için müşterilerden sık geribildirim alınabilmelidir. Agile yaklaşımdaki çerçeveye veya metotlarda müşterilerden geribildirim alınabileceği ritüeller mevcuttur.

Hızlı ve sürekli teslimat: Müşterilerden alınan geribildirimin en doğrusu ürünün veya hizmetin deneyimleyerek elde edilenidir. Çeşitli araçlarla müşteriden geribildirim alınabilir ama en sağlıklı geribildirimler deneyimleme sonrası gelmektedir. Bunu sağlamak içinde ürün veya hizmete sık ve sürekli özellikler eklenmelidir. Hızlı ve sık özellikler ekleme ürün veya hizmetle ilgili planlamaların doğrulanmasını veya yanlış yapılan planların da düzeltilmesi için güzel bir fırsattır. Bu yaklaşım ürünün eya hizmetin gelişiminde doğru özelliklere odaklanması sağlayacağından organizasyonun üretkenliğini ve kalitesini de artıracaktır.

Adaptasyon: Agile yaklaşımın en önemli özelliklerinden biri de değişikliklere karşı hızı adaptasyon sağlayabilmesidir. Günümüzde birçok sektörde yoğun bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Bu ortamda istenen bir özelliğin veya ürünün uzun bir süre değişiklik göstermemesi neredeyse mümkün değildir.

Günümüz dünyasında teknolojiler çok hızlı değişmekte, bu değişimle birlikte üretilen yeni özellikler, müşterilerin beklentilerini de her geçen gün artırmaktadır. Bu sebeple hem yeni şirketler hem de köklü kurumlar ayakta kalabilmesi için bu değişime ayak uydurmaları gerekiyor.

Özetle Agile  kavramına baktığımızda; Güçlü bir takım ruhu içerisinde müşterilerden gelen geribildirimlere göre hızlı adaptasyonu sağlayıp pazara hızlı ve sürekli ürün üretmeye odaklanan bir yaklaşımdır, bir düşünce biçimidir.

Agile yaklaşımın asıl amacı ise iş değeri daha yüksek işlerin daha önce üretilmesi, daha verimli olunması, değişikliklere daha hızlı adapte olunmasıdır. Bu sebeple Scrum, Kanban, Scrumban, XP vb. gibi çerçeve ve metotlar amacımıza ulaştıran birer araçtır.

Agile yaklaşımın içselleştirilmesi amaç olmalıdır, bu amaca götüren çerçeveler veya metotlar ise amaca götüren araçlardır. Araçların amacınızın önüne geçmemesi sağlıklı bir dönüşüm için önemli bir noktadır.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP