Home Agile & Lean PBI (Product Backlog Item)’ları küçük boyutlara bölme

PBI (Product Backlog Item)’ları küçük boyutlara bölme

by Muhammed Lap
0 comment 0 views

Agile dönüşüm sonrası takımların oldukça zorlandığı konulardan birisi de PBI’ları DoD kriterlerine bölmektir. DoD kriterlerine göre bölme, her bir PBI’n değer üretmesidir. Alışkanlıklarımız analiz, yazılım, test vb. gibi bölünmeler halinde olduğundan değer üreten parçalara bölmek ilk etapta oldukça zorlayacaktır. Ne kadar çok bunun için çalışma yaparsak bu kasımızı güçlendireceğiz ve alışkanlık haline gelecektir.

Yazılım sektöründeki bir çıktının değeri, üretim ortamına deploy edilebilecek özelliklere sahip çalışan yazılım parçacığı olarak düşünebiliriz.

Daha küçük parçalara bölünecek PBI’lara değer üretip üretmediğine bakarak ilerlemek faydalı olacaktır.

Yazılım sektöründeki işleri değer üreten küçük parçalara bölerken aşağıdaki yöntemlerden faydalanılabilir.

İş akışına göre; Bir akışının izlenmesi gereken PBI’lara akış adımına göre daha küçük parçalara bölünebilir. Örneğin; EFT fonksiyonunun tasarlandığını varsayarsak Gönderen Bilgileri> Alıcı Bilgileri > Tutar Bilgisi > Onay akışı ile ilerlemektedir. Gönderen kısmının geliştirilmesinin testi yapılarak kalitesinin onayı verilmiş, paydaşlardan da çalışan yazılım üzerinden geribildirimler alınabilecek duruma gelinmektedir. Üretim ortamına istense geçilebilir mi, Evet, yalnız bu haliyle kullanılabilir mi, Hayır. Zaten amacımız da istenildiği durumda üretim ortamına geçebilecek yazılım parçalarının üretilmesi. Yani Definition of Done setinde olan tüm uzmanlık alanlarının tamamlandığı iş parçacığı. Ne zaman üretim ortamına geçileceği ise Product Owner ile görüşülecek bir konu.

Platform bazlı: PBI mobil, internet, desktop gibi ortamları içeriyorsa platform bazlı olarak daha küçük parçalara bölünebilir. EFT örneğimize devam edersek; Mobil Gönderen bilgilerinin alınması, İnternet mobil bilgilerinin alınması gibi küçük parçalara bölünebilir.

İşletim Sistemi/Tarayıcı bilgilerine göre: Geliştirmesi yapılan PBI farklı tarayıcılarda veya işletim sistemlerinde çalışması durumu var ise tarayıcı veya işletim sistemine göre farklı PBI’lar oluşturulabilir.

Parametreye göre: Filtreleme, arama veya veri/parametre girişi fonksiyonu geliştiriliyorsa her bir parametreyi ayrı bir PBI olarak tanımlanabilir.

İş kurallarına göre: Geliştirdiğimiz her bir akışta kurallar olabiliyor, kurallara göre de PBI olarak eklenebiliyor. Örneğin; TC Kimlik numarasının ilk ve son 3 rakamının yıldızlı gösterilmesi.

Test senaryolarına göre: Her bir test senaryosu iş kuralı , bir akışı da barındırabilir. Test senaryolarına göre de PBI oluşturulabilir.

Rol bazlı: PBI’lar rol bazlı olarak farklı geliştirme noktalarına ihtiyaç olabilir. Bu durumda rol bazlı PBI’lar oluşturulabilir.

İşlem türlerine göre: İşlem türlerine göre PBI’lar oluşturulabilir. Silme, Düzeneleme gibi işlemler PBI olarak belirtilebilir.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP