Home Agile & Lean Scrum nedir?

Scrum nedir?

by Muhammed Lap
0 comment 1 views

Jeff Sutherland ve Ken Schwaber tarafından 1993 yılında Agile yöntemlerin yazılım sektöründe kullanılması ile ilgili araştırmalar başlamış, 1995 yılında ise Scrum ismi konularak sonuçlandırılmıştır. Agile yaklaşımları arasında en popüleri olan Scrum, ismini Rugby oyunundaki takım mücadelesinin takım ruhunun olduğu pozisyondan almıştır.

Scrum, insanların, takımların ve organizasyonların karmaşık problemleri adaptif çözümler aracılığı ile değer üretmesine yardımcı olan bir çerçevedir. Scrum çevresinin sınırlarının yer aldığı dokümana “Scrum Guide” olarak adlandırılmaktadır. Scrum Guide onlarca dile tercüme edilmiştir. Çerçeveler sınırları çizer, içini ise organizasyonun veya takımın iş yapış şekline göre geliştirilebilecek teknikler ve pratikler ile zenginleştirilmektedir. Bu sebeple Scrum uygulanışı ile ilgili birçok farklı pratik ile karşılaşılabilir. Bu tip pratiklerin de aynısı uygulamak doğru bir yaklaşım değildir. Önemli olan bu pratikleri alarak iş yapış şekline göre düzenlemektir, yalnız düzenlerken de Agile prensiplerden uzaklaşılmamalıdır.

Scrum için devrimsel ifadesi kullanılır, çünkü mevcut işleyişi değiştirerek Scrum Guide’da yer alan sürecin uygulanmasını gerektirir. Scrum çerçevesinde roller, ritüeller ve ürünler bulunmaktadır. Bunların uygulanması gerektiğinden ortamda devrim gerçekleştirir.

Çerçevedeki roller, ritüeller ve ürünlerle ilgili kısa bilgiler verirsek;

Roller;

Scrum takımında sadece aşağıdaki 3 rol vardır. Bu 3 rol dışında farklı bir rol bulunmamaktadır.

Scrum Master: Scrum kurallarının doğru işletilmesinden sorumludur. Takımın önündeki engellerin kaldırılmasında takıma destek olması gereken bir roldür. Hizmetkar liderdir.

Product Owner: Takımın yapacağı işlerin NE ve NEDEN kısmını belirleyen, tüm paydaşların sözcüsü konumunda yer alan bir roldür. Takıma en öncelikli iş değeri en yüksek işi yaptırmakla sorumludur.

Developer: İşin kaliteli yapılmasından sorumlu, kendi kendine organize olabilen, kendini sürekli geliştiren bir roldür. Takım içindeki üretimi sağlayan her rol kendini developer olarak adlandırabilir.

Ürünler;

Product Backlog: Takımın sorumluluk alanı kapsamındaki tüm işlerin listelendiği sorumlusunun sadece Product Owner olduğu bir dokümandır.

Sprint Backlog: Takımın ilgili sprint kapsamında yapacağı tüm işlerin listelendir bir dokümandır. Sorumlusu da Developer’lardır.

Increment: Developer rolleri tarafından geliştirilen kalite standartlarını karşılayan ürün veya hizmet parçasıdır. Müşterinin alıp kullanacağı ürün veya hizmet parçası olmayabilir ama birkaç increment birleşerek kullanılabilir ürün veya hizmet haline gelebilir.

Ritüeller;

Sprint planlama: Sprint’in başlangıç etkinliğidir. Her sprint planlama etkinliği ile başlar. Product Owner’ın önceliklendirdiği, kabul kriterlerini belirttiği Product Backlog üzerinden Developer’ların sprint boyunca yapabilecekleri işleri commit ettiği etkinliktir.

Daily scrum: Takım her gün bir araya gelerek en fazla 15 dakika süren ayakta yapılan bir toplantıdır. Amacı developer’ların arasındaki hizalanmanın sağlanmasıdır.

Sprint review: Sprint sonunda gerçekleştirilen iki etkinlikten birisidir. Sprint boyunca geliştirilen increment’in demosunun tüm paydaşlarla paylaşıldığı ve geribildirim alındığı etkinliktir.

Sprint retrospective: Sprint review etkinliği sonrası gerçekleştirilen sprint boyunca yapılanların developer’lar tarafından değerlendirildiği ve daha iyi olabilmek için aksiyonların belirlendiği etkinliktir. Bu etkinlikte bireysel, süreçsel, ortamsal konular değerlendirilerek takip edilebilir aksiyonlar çıkarılmaktadır.

Scrum çerçevesi, Scrum Guide’da temel esaslarının belirtildiği anlaması kolay bir çerçevedir. AMA bu çerçeveyi uygulamak zordur.

You may also like

Leave a Comment

Copyright 2024 MLAP.com.tr | Powered By MLAP